Bestrooien

Wat ik altijd erg leuk vind is het bestrooien van de kale gedeeltes van een modelbaan. Het is de onderlaag voor veel dingen zoals huizen, bomen, heggen, struiken en nog veel meer. Het geeft gelijk een heel andere kijk op de treinenbaan en het word een geheel. Als je op de treinenbeurs langs gaat, dan kun je vaak heel goedkoop al het strooi materiaal krijgen. Ik had al van te voren een hoop ingeslagen bij alle keren dat ik naar de Expo in Utrecht of in Den Haag bij de modelspoordagen was geweest. Ik had een aantal keren dat ik heel goedkoop aan het strooi materiaal kon komen, en dan is het verstandig om dat in te slaan. 

Ik gebruik voor het lijmen een kinderlijm die je bij de action kan kopen. Heel goedkoop en het werkt net zo goed als houtlijm. En je hebt vaak best wel veel lijm nodig, dus waarom duur als het ook goedkoop kan. Als ik het erop gestrooid heb druk ik kleine gedeeltes met mijn vinger of duim aan. Zijn het grote vlakken, heb ik een heel klein rolletje die ik er overheen kan rollen. Als het droog is veeg ik het meeste eraf met een kwastje. De rest zuig ik op met een klein stofzuigertje en kan ik weer hergebruiken.

Ook het piepschuim en andere soorten materiaal kun je goed bestrooien met de juiste lijmsoort. Het maakt de mogelijkheden heel breed en je kunt er van alles mee maken. Zo ook een berg kolen van piepschuim. 
Het maakt het geheel heel licht wat heel belangrijk is aangezien ik de plaat op moet tillen om hem achter de deur te zetten. En als je er een laagje kolen overheen lijmt is het niet te zien dat het eigenlijk alleen een berg piepschuim is.

Ik heb voor de berg wel houtlijm gebruikt omdat ik weet dat die lijm steentjes goed vast zet. En zeker bij de kolenberg is dat wel belangrijk. Staat een beetje slordig als je de plaat omhoog zet dat al je kolen ineens er vanaf glijd.