Januari Weblog 2011

30 Januari 2011

Vandaag alle treinen en wagons op de baan neergezet. De rails ligt er voor het grootste gedeelte op en vandaag zou mijn Vader komen kijken. Dus wat is er niet mooier om de E10 trein op de baan te hebben, net zoals zijn oude stoomloc en dubbel wagen. Helaas lukte het niet om de E10 goed rijdend te krijgen, daar had die iets teveel voor stil gestaan. Wat wel leuk was om de stoomlocs te zien rijden met hun stoom uit de schoorsteen. Ook kwamen er een paar fouten naar voren wat betreft de rails, bepaalde bochten die niet helemaal lekker liepen. Maar dat is weer het mooie van zo'n probeerdag. Op een gegeven ogenblik stopte de trein ineens en kregen we hem ook niet aan de praat. Andere Loc geprobeerd, het zelfde. Een Dieselloc erop gezet, maar ook niets. Totdat we de kruiswissel die ik op de beurs had gekocht, omzette. Het bleek dat die de boosdoener was. De ene helft van de baan werd stroomloos als de kruiswissel rond stond, de andere helft was stroomloos als de kruiswissel recht stond. Een raar iets en ik zou nog niet weten wat het is. Het is voor het eerst dat ik met kruiswissels werk ( electrisch ) in de baan, dus ik ga dat nog wel eens navragen. Maar voor de rest was het even heerlijk om met de treinen te spelen !!!!!

26 Januari 2011
Al een aantal dagen bezig om de rails vast te leggen, en de tussenstukken die niet helemaal kloppen, ook passend te krijgen. Ik maak soms best wel fouten, maar daar kan je weer van leren. Het is in ieder geval heerlijk werk, en leuk om te zien als je baan eindelijk een beetje vorm gaat krijgen. Alhoewel het natuurlijk pas het middenstuk is met de meeste rails. Want vanuit hier gaan we natuurlijk de andere modules koppelen aan deze. Nu valt er nog niet veel te rijden, een beetje heen en weer op het trace. Maar als de rails ligt, kan ik beginnen met de omgeving te verfraaien. Er moeten lage rotsen komen, kolenopslag zowel op als naast de baan. Het moet echt een beetje een industrie gedeelte worden. Het is spannend om alles uit te denken en te verzinnen. Maar ik ben blij dat ik toch de stap heb genomen om aan de modelbaan te beginnen.

23 Januari 2011
Vandaag de rails op de bedding gelegd en een klein gedeelte alvast vastgelegd. Het nadeel is dat de schroefjes die ik had te kort zijn, dus heb ik sopijkertjes gebruikt die met hun kop iets bovenop de biels liggen. Zo kan ik altijd nog makkelijk de rails los maken als er iets is. Ik maak later de spijkertjes zwart, dan zie je ze vrijwel niet meer. Het is een erg leuk gezicht om de rails op de biels te zien liggen, het ligt nu echt op een bedding, dat heb ik eigenlijk nog nooit gehad. Volgende keer ga ik even een aantal stukken rails er tussen passen, want bij sommige punten kom ik niet uit met gewone maten. Maar dat maakt het ook wel weer leuk om te doen. Ik sta voor uitdagingen die ik vroeger niet deed of had.

17 Januari 2011
De hele bedding is bijna klaar met schilderen. Best wel een klus, maar het moet ook allemaal niet te snel natuurlijk. Ik kwam er achter dat ik een paar stukken zelfs vergeten was met isolatie te plakken, tja, dat gebeurt. Dus ook dat even opgelost en het geheel is erg mooi geworden. Sommige zullen het denk ik veel netter doen en veel proffesioneler, maar ik ben al blij dat ik dit effect voor elkaar krijg. Tenslotte is het nu eenmaal een oude stijl die ik wil gebruiken die ik vroeger ook op de baan had. Een beetje nostalgie mag op deze modelbaan niet ontbreken.

 

13 Januari 2011
Het is een flinke klus om de bedding te schilderen, maar wel mooi om te zien dat die nu mat gekleurd word, zoals een bedding eruit moet zien. De steentjes heb ik gekocht bij een knutselwinkel en daar kon ik vrij grote zakken kopen voor weinig geld. Alleen gebruiken ze die voor versieringen, en glimmen ze dus. Maar de afmetingen zijn perfect voor een HO baan, dus vandaar. Alleen moet je ze dus even van hun glimmende uitstraling afhelpen en dat lukt goed met acrylverf.

12 Januari 2011
We zijn begonnen met de beddingen te schilderen met acryl. Ik heb voor de grijze kleur gekozen omdat ik dat het mooiste vind als trein bedding. Vroeger gebruikte ik veel bruin, wat iedereen toendertijd gebruikte. Maar als de beddingen van de rails grijs zijn, kan ik wat meer gaan rommelen met de kleuren daar omheen. Als je dan bruin gebruikt voor rotsen, aarde etc, komt het mooier uit. Ik werrk niet echt in een tijd, zoals de meeste doen. Ik ben gewoon op mijn manier bezig om een modelbaan op te zetten. Met de geleerde ideeen en techniek van nu, moet het er beter uit gaan zien als dat ik het deed toen ik 18 was.

10 Januari 2011
Weer door gegaan met het bestrooien van de beddingen van de modelbaan. Het gaat steeds meet vorm krijgen en het leuke is dat je steeds meer lol erin krijgt, omdat je de smaak te pakken hebt. Met de tip om via de stofzuiger met panty de losse steentjes eraf te zuigen en weer in de bak te doen, ben ik heel blij. Want het scheelt enorm veel met wat ik vroeger gewoon opzoog en dus weg deed.

8 Januari 2011
Vandaag naar de Modelspoorbeurs geweest in Houten. Nu ik met de baan ben begonnen, heb ik nog meer een doel om daar heen te gaan. Dus om 10.00 was ik er precies en na de auto in een modderslootje gezet te hebben ( de parkeerplaats was nogal drassig ) de hallen in en op zoek naar de spullen die ik moest hebben. Ik moest nieuwe wissels hebben, want een aantal van de oude baan waren toch helaas kapot en niet meer te repareren. Ook wat strooisel in de kleuren zwart en bruin, dat had ik nog niet. Natuurlijk vind je niet alleen die spullen, maar ga je met veel meer naar huis als dat je bedoeling was. Want je vind altijd weer wat leuke dingen om de baan te verfraaien in de toekomt. Dus al met al was ik al weer gauw 80.00 euro kwijt. Viel eigenlijk best wel mee, want ik had een kruiswissel en 4 gewone wissels ( electrisch ) voor 45.00 euro kunnen kopen. Dus dat was weer een mooie deal. Er waren genoeg kraampjes en het was weer een genot om er rond te lopen. Ik ben er totaal weer 5 uurtjes zoet geweest. Gewoon lekker veel dingen bekijken en met sommige mensen kletsen over de hobby.

6 Januari 2011
Weer een aantal beddingen van de modelbaan bestrooid. Best wel veel werk, maar dat vind ik juist het leuke eraan. En je komt vanzelf weer op wat ideeen om het wat makkelijker te doen en de tips van internet zijn erg makkelijk. De beddingen moeten wel geschilderd worden in een matte verf. Ik heb nu wat glimmende steentjes, ik heb ze uit een hobbywinkel en daar koop ik een hele zak voor 3.00, dus stukken goedkoper als dat je het op de beurs koopt. Want er gaat nogal wat inzitten ,met al die rails.

2 Januari 2011
Gelijk het nieuwe jaar maar begonnen met de isolatie van de rails. Ik heb dat vroeger nooit gedaan, maar het is best wel een leuk werk en je krijgt gelijk een soort ophoging waardoor de trein rails mooier ligt. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat het geluid geisoleerd word. Wel lekker dat ik nu de tijd even heb om eindelijk de baan een stuk op te bouwen. Naarmate je langer bezig bent en je vooruitgang ziet, krijg je er ook steeds meer lol in. Dus we blijven voorlopig lekker aan de gang. We hebben nog wel een aantal rails te gaan, dus voorlopig hoeven we ons niet te vervelen. De rails die eraf gaat, ligt nu onder de baan, is ook wel leuk.

Maak jouw eigen website met JouwWeb