Waterpartijen maken

Het maken van water op de modelbaan
Als je op je modelbaan een waterpartij, slootje of rivier wilt maken zijn daar verschillende oplossingen voor. De een legt er een glasplaat (met reliƫf) neer, de ander doet het met plastik folie. Een derde oplossing is kunsthars. Dit, overigens wel smerige goedje, is te koop in bouwmarkten onder de naam Polyesterhars. Vaak wordt dit gebruikt voor het repareren van caravans, auto's e.d.
Op de treinplaat moet een ondiep 'gat' worden vrijgehouden, waar het betreffende water moet komen. De ondergrond van dit 'gat' kan het beste in een donkere kleur geverfd worden, desnoods nog wat tuinaarde er over heen strooien en dan de hars er over heen gieten. De hars moet gemengd worden met 3% verharder, zie de gebruiksaanwijzing. Eigen ervaring leert dat het verstandig is eerst een proefstukje te maken. Te weinig verharder resulteert in een onverharde sloot, bij gebruik van te veel verharder kan de hars zich niet aan de ondergrond hechten en zal los laten. Het 'gat' hoeft niet zo diep te worden (ca 0,5 - 1 cm).
Ter verfraaiing van het water kunnen, als de hars net gegoten is, rietstengels geplaatst worden. Als de hars opgedroogd is zitten die gelijk vast en staan ze in het 'water'.