Modelspoorclub Zaandam

De ModelSpoorclub Zaanstad, opgericht in oktober 1991, heeft een kleine 40 leden, voor het overgrote deel 60+-ers- gelukkig zijn er onlangs enkele leden bijgekomen met een duidelijk hoger geboortejaar - die elke clubavond op de woensdag werken aan drie banen, en wel in de sporen H0 (1 : 87), N (1 : 160) en sinds kort ook in Z (1 : 220).

De H0-baan heeft de grootste rijlengte: een trein doet er ongeveer 4 minuten over om het gehele traject te kunnen afleggen. Op deze baan rijden treinen zowel op wissel- als op gelijkspanning gebroederlijk naast elkaar. Op de N-baan bevindt zich als aandachtstrekker een echt werkend model van de - wegens de aanleg van de Hemtunnel - in 1983 buiten gebruik gestelde Hembrug, de spoorverbinding over het Noordzeekanaal tussen Zaandam en Amsterdam. Op de N-baan is tevens een impressie te zien van het sluizencomplex van Zaandam met de bekende accijnshuisjes. Sinds kort wordt er gewerkt aan de baan in spoor Z, waarvan de locomotiefjes vaak niet langer zijn een luciferdoosje.

De club is gehuisvest in De Klepkooi, een clubgebouw achter het voormalige badhuis aan de Badhuislaan 2a te Krommenie. Elke woensdagavond van 19.30 tot ongeveer 23.30 uur is de clubavond en in de maand september van elk jaar houdt de MSZ een open weekeinde, waar belangstellenden kunnen kijken welke vorderingen de leden met hun modelbanen hebben weten te bereiken.