Weblog April 2020

Met het corona virus in het land heeft iedereen daar wel mee te maken. Ook ik heb even geen werk waardoor er veel gedaan kan worden aan de modelbaan. Het is in ieder geval heerlijk om eraan te werken en even je zorgen opzij te kunnen zetten. 

Nakijken Stoomloc DB 01-164

Aangezien ik nu toch in de onderhoud modus zit werd het weer tijd om een paar andere stoomlocs onder handen te nemen. Ik heb namelijk twee DB 01-164 locs en die vind ikzelf erg prachtig om mee te rijden. Op zich rijden ze goed, alleen zien ze er smerig uit (2e hands gekocht) en heb ik nooit de tijd genomen om dat schoon te maken. 

Nou heeft er 1 van de locs een stoom generator wat ik helemaal geweldig vind. Het geeft een realistischer beeld als die aan het rijden is. Maar deze Loc loopt toch niet zo heel lekker, stotterd en  kruipt meer op de baan. Dus werd het tijd om deze eens goed onder handen te nemen. 

Bij deze stoomlocs zit de motor in de tender, dus was het wel even een gepuzzel hoe hier het fleischmann motortje uit te halen. Maar gelukkig heb ik de afgelopen maanden al heel wat ervaring opgedaan met de andere locs. 

En als je dan eenmaal bezig bent dan blijft er weinig over, maar weet je wel dat alles schoon is. De motor zoals het anker en lamellen waren best wel vies, dus via het Benelux Forum weer veel tips gekregen wat ik allemaal kon doen daarmee. 

En bij allebei de stoomlocs waren de verbindingen los van de tender naar de loc zelf. Op zich geen probleem kwam ik achter, want je zet het vast met de behuizing van de tender. Maar dat moet je wel weten en heb eigenlijk de hele tijd gereden met een losse tender omdat ik niet echt wist hoe ik dat vast moest zetten. Maar er waren nog wel meer problemen met de locs, want ze maakte nogal veel herrie op de baan.

En de pech was dat de stoomloc niet wilde rijden op de baan zelf, terwijl die het wel deed als ik gewoon bedrading opzetten. Dus na veel forum vragen en hulp ben ik er achter gekomen dat het aan het achterste wielstel zat. Daar had ik per ongeluk de wielen omgedraaid, dus de isolatie zat aan de verkeerde kant. Maar zo leer je steeds meer van treinen en het repareren daarvan.

Fleischmann wissel geeft geen stroom

Ook weer een probleempje erbij met mijn nieuwe fleischmann wissels. Als daar een trein overheen rijd dan stopt die midden op de wissel. Dat kan natuurlijk verschillende oorzaken hebben, maar dat moet je maar net vinden natuurlijk. 

Ook dat probleem even voorgelegd bij het Benelux Forum en daar hadden ze verschillende oplossingen voor. Dus we hebben de komende tijd genoeg te doen met de modelbaan. 

Bij een modelbaan en wissels hoort ook een overzicht, dus deze ben ik nu ook aan het maken. Omdat er zoveel wissels op het rangeer terrein liggen word het best wel moeilijk om te weten welke je moet omzetten. Dus met dit wissel-baan overzicht hoop ik voor mezelf wat meer overzicht te krijgen als ik de treinen wil laten rijden van het ene spoor naar het andere. Nou moet de tekening nog helemaal uitgewerkt worden, en word die ook netjes gelamineerd en op een plankje vastgezet. Het is misschien niet zo mooi als al het andere wat je op forums ziet, maar als het maar werkt

Stoom generator nagekeken

De stoomloc had toch nog een klein probleempje met de stoom generator. Deze wilde niet echt rook geven zoals het moest, terwijl die het wel altijd gedaan had. Dus aan de slag met het nakijken waar dit euvel vandaan kwam. Op het Benelux Forum ook even de vraag gesteld, want met zijn allen weet je nu eenmaal meer als alleen.