Januari 2021

De eerste maand van hopelijk een beter jaar wat de corona pandemie betreft. Met de treinenbaan kun je je heerlijk vermaken, maar liever toch even op een andere manier. 

De twee modules vandaag aan elkaar gekoppeld en op maat gemaakt wat betreft de hoogte verschillen. Zo kan ik straks aan de slag om in ieder geval de overgangen wat rails betreft perfect te gaan maken. Want ik wil dat de treinen zo min mogelijk last daarvan hebben als ze aan het rijden zijn.

Module 2 de zachte bedding maken

Aan de gang gegaan met het bewerken van de rails op de 2e module waar ik nu eerst de zachte isolatie laag ga leggen.Blijft altijd leuk om daar mee bezig te zijn, iedere keer word je weer wat handiger met de werkwijze. Dus gaat het ook wat sneller waardoor je snel de rails van een bedding kan voorzien.  

Ook gelijk de bevestiging gemaakt voor het aan elkaar koppelen van de module bakken. Dit systeem had ik bij Kees Gorter gezien op zijn N modelbaan. Erg handig en je trekt het goed aan waardoor alles op de juiste plek blijft staan.

Rails overlopen bewerken

Om te zorgen dat straks de treinen vlekkeloos over de modules heen lopen moeten eerst alle rails perfect op elkaar aansluiten. Dus daar ben ik tussendoor ook even mee bezig. Vijlen en zagen om alles op zijn plek te krijgen zoals het hoort. Straks ga ik ze natuurlijk stevig vast solderen zodat ze geen kant meer op kunnen.

Module 2 is nu klaar met de isolatie plaat onder de rails. Nu kan ik verder met het pas maken van de rails en daarna met het stevig vastmaken. Dus we hebben nog wel wat te doen deze dagen.

Overgang van de rails

Om te zorgen dat de overgangen van de rails soepel verloopt heb ik een systeem gemaakt met twee schroeven waar ik de rails op vast soldeer. Eerst alles natuurlijk goed uitlijnen en dan eerst de schroeven erin. Die weer op de juiste hoogte brengen wat natuurlijk wel wat tijd kost omdat het allemaal precies moet passen. Maar hoe meer je er gaat doen, hoe soepeler het zal gaan. Ik heb bij het rangeer terrein deze techniek al toegepast met de uiteinde van de rails en daar ging het erg goed.

Alleen moet nu natuurlijk de andere kant er naadloos op aan sluiten, en dat is natuurlijk wel weer een andere uitdaging.

Hoe maak ik de overgangen van de rails

In deze serie foto's laat ik even zien hoe ik alles stap voor stap bewerk en vast zet. Altijd makkelijk voor diegene die dit systeem ook eventueel op hun treinenbaan willen hebben

De schuine overgangen van de module

De schuine overgangen zijn wel een dingetje, want die moeten echt perfect aan sluiten en ook op hun plaats blijven. Dus met deze klus toch weer even op een andere manier aan de slag gegaan om te zorgen dat alles perfect gaat liggen. Er zit natuurlijk altijd een risico aan vast dat het goed blijft, maar als je niet probeert dan weet je het niet zei mij Vader altijd. Dus gaan we het gewoon uitvoeren. 

Bedrading van module 2

De rails ligt nu op zijn plek en de overgangen zijn nu ook allemaal gezaagd en vast gesoldeerd. Dus word het tijd om aan de slag te gaan met de bedrading zodat er straks gereden kan worden. Eerst alle draadjes vast maken aan de rails en dan word de ringleiding gelegd.

Bedrading en ringleiding

Belangrijk is nu om de ringleiding te gaan maken zodat ik de rail daaraan kan koppelen zodat we zo snel mogelijk kunnen gaan rijden. Het is altijd wel een beetje werk, maar een leuk klusje. En het voordeel is dat je op deze manier weet dat er overal genoeg stroom is voor de treinen. Maar het begin is er en daar gaat het om. 

De eerste module met ringleiding is klaar

Eigelijk is het niet de eerste maar 2e module, want het rangeer terrein is natuurlijk de grote module. Maar bij deze module is in ieder geval de ringleiding nu klaar en alle rails aangesloten. Ook het stuk voor de wissels is klaar en de wissels worden straks ook gekoppeld aan het schakelkastje. 

Onderpoot steviger maken

De onderpoot van de module bak schoot verleden keer weg, dus leek het me wel handig om er een versteviging op te zetten. Door middel van een extra plastic beugel kan ik de onderpoot nu gelijk goed vast zetten als die staat. Als de poot ingeklapt word, dan kan ik ook deze extra steun aan de zijkant laten verdwijnen.  Ik heb ook een holle platte plastic buis gebruikt vanwege het gewicht en toch stevig

Stevige onderpoot nu

De onderpoot voor module 2 is nu stevig genoeg en kan door de extra versteviging iets meer hebben. De extra steun is netjes weggewerkt nu zodat als de bak rechtop onder het rangeer terrein staat het er allemaal netjes uit ziet.

Ontkoppelrails veranderd

Kwam er achter dat de handbediende ontkoppel rails eigelijk aan de verkeerde kant zit. Had ik niet over nagedacht toen ik rails op de module neerlegde. Want nu zou ik achter de trein met mijn hand moeten ontkoppelen, dus niet handig. Even omdraaien en het probleem is weer opgelost.

Rangeerspoor module 2 klaar

Ook de rails voor het rangeer terrein naar de 3e module is in ieder geval klaar. Zo komt er steeds meer overzicht en kunnen de treinen straks bijna gaan rijden. Maar aover is het helaas nog niet.

Verhoging naar losplaats

Om bij de losplaats te komen van de kolenopslag is dit het laatste stukje op module 2 die ik nog moet afmaken. Juist doordat die wat schuin omhoog moet lopen is het overgaan van de rails toch weer net even anders. Maar het is weer gelukt en straks kunnen hier de kolenwagens hun best doen om alles leeg te gooien in de trechter.

Extra steun rangeerterrein

Om te zorgen dat de onderpoot van het rangeerterrein ook wat steviger op zijn pootjes staat een extra steun gemaakt. Zo weet ik ook zeker dat die in ieder geval niet weg klapt als ik bezig ben en het geheel eventueel een beetje moet opschuiven. OOk de 3e module gelijk aangepakt en de extra steunen onder allebei de poten vast gezet. 

Rangeerrails 3e module klaar

Het laatste stukje rangeer spoor waar de zagerij en alles wat daar omheen komt te staan eens even afmaken. Krijg er steeds meer feeling voor om de rails overgangen perfect te maken en gaat ook steeds sneller. Maar dat komt ook omdat je er al 20 gedaan hebt. 

Verhoging op de 3e module

Om toch een beetje verschil te krijgen op deze zagerij module wil ik de achterste rails een stukje ophogen. Op die manier maakt het toch weer net een andere indruk en krijg je ook wat meer verschil op de baan. Het is niet veel, want ik wil ook niet dat het te hoog komt te liggen i.v.m de hoogte van de bak. Maar ik wil ook een paar watervallen maken hierin (kleintjes) dus dat geeft op deze manier toch even wat meer mogelijkheden.

Electra onder de module 3