Denneboompjes bewerken :

Ik ben op de modelbaan bezig met mijn oude plastic denneboompjes te plaatsen. Nou stammen ( letterlijk ) sommige boompjes uit de jaren '70 / '80 en toen waren ze erg populair. Maar het is niet te vergelijken met de bomen die er nu op de markt zijn. Dus om ze mooier te maken en dat ze niet zo glimmen, beschilder ik ze met matte verf. Daardoor worden ze wat meer echt en ben je ook dat glimmende op je baan kwijt.

Een tip die ik kreeg van herwim was om de boompjes wat bij te knippen. Dus wat stukjes inkorten hier en daar zodat je niet echt van die symetrische boompjes hebt. Daarna bespuiten met lijm en wat strooisel zoals gras eroverheen gooien. Dan krijg je dus zeker iets echtere boompjes.

Het lijmen van de denneboom

De werkwijze om de denneboompjes een ander uiterlijk te geven gaat als volgt. Je neemt een kwastje met lange haren zodat je overal goed bij kunt komen. Ik had het zelf met een te kort kwastje gedaan en dan werkt het niet. Je neemt witte houtlijm en dat verdun je met een beetje water. De verhouding die ik gebruikt heb is 40 water / 60 houtlijm ongeveer. Dan is het niet al te dik zodat je het makkelijk op de takken kunt smeren. Zorg ervoor dat het ook niet te dik erop zit, want dan ben je de vorm van je takken kwiit.

Het bestrooien van de denneboom

Als de lijm erop zit kun je beginnen met het bestrooien van de boom. Je kan er zelf voor kiezen waar je het mee doet. Je hebt grassprietjes die je er overheen kunt gooien. Ikzelf heb heel dun strooimateriaal gebruik wat zeer goed werkt. Ik hoef je niet uit te leggen dat het makkelijk is om het boven de bak te doen, want anders wordt het een lekker zooitje. Wat ikzelf gedaan heb is eerst de boom op zijn kant rond gedraaid en volgegooid met strooisel. Daar de boom rechtop gezet en vanaf boven af nog eroverheen gestrooid. Op die manier pak je alle takken. Daar het overtollige strooisel er aftikken en leg ze te drogen.

Het schilderen van de denneboom

Als het strooisel goed uitgehard is haal ik er nog een harde kwast overheen zodat het losse materiaal verwijderd word. Daarna ga ik met waterverf de boompjes hun groene kleur geven. Waarom ik waterverf gebruik is dat het relatief goedkoop is en goed werkt. Het droogt ook mat op en dat is juist de bedoeling omdat bomen nu eenmaal niet glimmen. Bij de action kun je heel goedkoop € 0,89 van die grote tube's kopen en daar kun je heel wat bomen mee verfen.
Ikzelf heb de verf gemengd om zelf te bepalen wat de kleuren zouden worden. Dus een lichte groene verf en met zwart mengen tot je de juiste verhouding hebt. Houd er wel rekening mee dat de kleur donkerder opkeleurt. Daar ben ik zelf ook achter gekomen.