Mijn treinboeken

Wat is het toch leuk als je oude treinenboeken hebt uit je jeugd ( klinkt eng haha ). Maar toch zeer historisch voor mezelf, aangezien deze boeken al minimaal 55 jaar oud zijn. Mijn Vader kocht ze om zijn eerste fleischmann treinenbaan op te bouwen. Het eerste rode treinenboek bestond uit baanoverzichten die je kon bouwen. Erg makkelijk, aangezien alles netjes stond afgebeeld en genummerd. Het boek word getiteld Fleischmann HO ( logisch ) en hfeeft onderin de hoek M3 staan. Het leuke is dat die echt gekocht is in Duitsland, bij Spielwarenhaus "Weisner "in Solingen voor 6 mark. Hij is best wel door de tijd aangetast, maar het blijft historie voor jezelf. Ik weet wel dat de grote banen die er in stonden, nooit gemaakt konden worden omdat we de ruimte niet hadden. Nu nog niet, maar ach, wie weet komt er eens een tijd dat het wel lukt.

Daarna kocht hij er nog een faller boekje bij " modelbouw makkelijk gemaakt " met als nummer 841. Leuk om daar doorheen te bladeren, sommige blaadjes zit lijm op en sommige laten finaal los. Ik denk dat die erg veel gebruikt is. Het boekje bevat veel scenery, in die tijd had je nog geen computers. Je moest het allemaal met boeken en beurzen ( als die er toendertijd al waren ) doen. Misschien best een leukere tijd, aangezien je veel meer in contact kwam met andere spoor fanatiekelingen. Nu misschien weer makkelijk omdat je snel iets kunt vinden als je het niet weet. Het is maar net hoe je het bekijkt.

En dan ook nog een Elseviers pocketboekje " Modelspoorwegbouw ". Die weet ik niet wanneer die precies is, maar volgens mij heb ik hem zelfs nog gekocht toen ik als 16 jarige aan de eigen modelbaan begon. Ze zijn niks meer waard waarschijnlijk, maar voor mij wel. Tenslotte heeft mijn vader ze gekocht, en daar is geen geld tegen op te bieden. Het mooie is dat ik nu zelf ook weer aan het snuffelen ben in die boekjes, na zoveel tijd doen ze nog steeds waar ze voor gemaakt zijn.